PLUKBOS Paardenspeelwei

Op een frisse zaterdag in december 2021 was het eindelijk zover: de eerste plantdag van ons Plukbos! We hadden veel mensen opgetrommeld via een speciaal in het leven geroepen appgroep. Iedereen die de afgelopen maanden interesse toonde werd op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het Plukbos via deze app. Superleuk dat er zoveel mensen / buurtgenoten kwamen helpen, zo leer je gelijk je buren nog eens kennen! 

Van tevoren hadden we een ontwerp gemaakt van het Plukbos, met een plantlijst van alle soorten die we graag in het Plukbos wilden planten. Daarbij hebben we goed gelet op alle aspecten die daarbij komen kijken: standplaats, bodem, vochthuishouding, bezonning, bloeitijd, zelfbestuivend of niet, windbrekers, stikstofbinders, ecologische waarde, lekkere en bijzondere vruchten, gevarieerd menu, enz. Dit ontwerp hadden we vóór de plantdag al uitgezet met paaltjes en daarop de naam van de betreffende plant. Zo hoefden we op de plantdag zelf niet meer te zoeken welke plant waar moest komen.

Alle bomen en struiken hadden we van tevoren ingekocht en met een aanhanger opgehaald. Ook in compost en Vivumus was voorzien, wat we met kruiwagens verspreidden over het terrein. Verder nam ieder zijn eigen schep mee en ook gieters voor de bewatering achteraf. Uiteraard was ook de innerlijke mens niet vergeten. Van al dat harde werken krijg je dorst en trek! Dus thermoskannen mee om even op te warmen met hete thee en een lekkere koek erbij. 

Omdat het aantal bomen en struiken te veel voor 1 dag was, planden we nog een tweede plantdag. Daarbij hadden we van de eerste dag geleerd, dat het handig was om de plantinstructies op een whiteboard te schrijven, zodat iedereen ongeveer op dezelfde wijze een plantgat graaft, grondverbetering toepast, de boom op de juiste hoogte plaatst, enz. Uiteindelijk komen mensen vaak op verschillende tijdstippen aanwaaien, zo scheelt het dat je  de plantinstructies niet 10x hoeft te herhalen.

Nu het Plukbos aangeplant is, moeten we het natuurlijk ook onderhouden. Daarom zijn we een tweede initiatief gestart, waarbij we o.a. sparen voor een bosmaaier. Zo kunnen we een pad door het bosje maaien, zodat iedereen erdoor heen kan wandelen en vruchten kan plukken. Om extra bestuivers aan te trekken, willen we de heuvel inzaaien met een wilde bloemenmengsel én bovenop een insectenhotel maken. Ook willen we graag bij elke boom en struik een paaltje zetten met daarop een bordje (3D geprint) met QR-code. Als je deze scant met je telefoon dan kom je meer te weten over de betreffende plant. Leerzaam!

 

 

Initiatief uitgevoerd
31 december 2022

Organisator
Annemieke Steenaert

Locatie
Paardenspeelwei Velp

Opgehaald bedrag
€ 3357,81

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

026 202 203 4

helpdesk@ikbuurtmee.nl

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Ik buurt mee!