Ik buurt mee > Ik doe mee! > Paddenwerkgroep > 

Paddenwerkgroep

Waarom padden overzetten?
Er zijn uitlopende redenen om mee te doen aan het overzetten van padden en andere amfibieën. Door menselijk handelen zijn de leefgebieden van amfibieën in Nederland erg versnipperd. Vaak liggen er nu drukke wegen tussen het landhabitat en het voortplantingswater. De mens heeft hier een zorgplicht ten opzichte van deze amfibieën om ze te helpen dat ze toch veilig heen en weer kunnen trekken tussen deze gebieden. Dierenbescherming op individueel niveau is ook een goed argument. Tot slot worden er op sommige locaties zulke hoge aantallen amfibieën doodgereden dat de populaties van deze soorten dreigen te verdwijnen als er niet wordt ingegrepen.

Wat doet een vrijwilliger?
De werkgroep maakt gebruik van schermen en emmers bij het overzetten van padden en kikkers. Voorafgaand aan de paddentrek (meestal in februari) plaatsen vrijwilligers deze schermen en emmers langs de Harderwijkerweg en Middachterallee die voor amfibieën gevaarlijk zijn. Wanneer de dieren op zoek gaan naar hun voortplantingswater, vooral in de maanden maart en april, worden de emmers elke avond leeg gemaakt en worden de dieren aan de overkant van de weg veilig uitgezet. Dit gebeurt vanaf 20.00 tot een uur of 22.00 uur. De meeste vrijwilligers zijn zo gedurende een week of zes per jaar één of meerdere avonden/ochtenden per week bezig met het overzetten van padden en kikkers. Uiteraard wordt bij al het raap- en overzetwerk aan de veiligheid van de vrijwilligers gedacht en zijn bijvoorbeeld reflecterende veiligheidshesjes beschikbaar.

Wilt u graag, gedurende een paar weken in het voorjaar, de handen uit de mouwen steken om de padden en kikkers te helpen? Neemt u dan contact op met de paddenwerkgroep. Zij kunnen u precies vertellen waar en wanneer de dieren worden overgezet, hoe zij daarbij te werk gaan en wat u kunt doen om te helpen.

Meer informatie vindt u op de website van de paddenwerkgroep Rheden.

Draag jij ook je steentje bij voor een schonere omgeving?

woensdag 27 feb 2019

Op Zaterdag 23 maart 2019 is de landelijke Opschoondag.
Doe jij samen met vrienden, familie, buren...

Lees meer >

Dien je idee in

Heeft u een goed idee voor uw buurt? Bijvoorbeeld een buurt-sportoernooi, een buren voor buren initiatief of een idee voor een groenere straat? Laat het ons weten. U kunt in aanmerking komen voor een bijdrage uit het buurtbudget. Uw idee verschijnt na het indienen direct op de kaart!

Dien idee in

Ik Twitter mee

    Volg ons op Twitter